Tässä on yksi kestosuosikki. Tarjoiltu varmaankin 25 vuotta joulupöytämme jälkiruokana. Rakkaalla lapsella kun on monta nimeä, niin meillä tämän nimi on Rössö. Aikoinaan herkku on syntynyt Venäjän hovissa.

Kuvat eivät anna oikeutta herkulle. Koristeluun olisi todella voinut panostaa. Tämän joulun kokkailut tein tiukan työputken kylkiäisenä. Tänään on ensimmäinen vapaapäivä. Oi joulu, Juhlista jaloin!!!

Eli Rössö, niinkuin me tätä kutsumme

Kääretorttu:

4 munaa

1 1/2 dl sokeria

2 1/2 rkl kaakaojauhetta

1 dl perunajauhoja

1 rkl vehnäjauhoja (itse käytin Semperin glut. hienoja jauhoja)

1 tl leivinjauhetta

Huoneen lämpöiset munat ja sokeri vaahdotetaan kuohkeaksi. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään. Seulo jauhot taikinaan varovasti sekoitellen. Voit käyttää apuna myös siivilää. Levitä taikina uunipannulle.Paista 200C n. 8min., kunnes on kypsä.

Kumoa jäähtynyt torttu esim. sokeroidulle puhtaalle astiapyyhkeelle tai voipaperille. Päälle levitetään hilloa reilusti. Välillä olen laittanut seosutettua mansikkaa, joka on maustettu sokerilla. Nyt oli vadelma-punaherukkahilloa. Kääri tiukalle rullalle ja laita jääkaappiin lepäilemään.

Kermahyytelö:

1 tlk rahkaa (minä laitoin laktoositonta)

2 dl kuohu tms kermaa (- " -)

1/2 dl mehua

4 liivatelehteä

1 dl sokeria

3 tl vaniljasokeria

2 rkl kaakaojauhetta

Viipaloi kääretorttu ja levitä reilun 1cm viipaleet kulhon pohjalle ja reunoille. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Rahka, sokerit ja kaakaojauhe sekoitetaan keskenään. Vaahdota kerma. Kuumenna mehu teräskattilassa. Siirrä kattila pois levyltä ja käytä sitä hetkittäin kuumenemassa siinä. Lisää liivatelehdet yksitellen valutettuina kattilaan. Hieman jäähtynyt (ei kylmennyt), liivateseos lisätään rahka-sokeriseokseen hyvin sekoittaen. Sekoita kerma varovasti rahka-liivateseoksen joukkoon. Kaada kermahyytelö kulhoon torttupalojen päälle. Peitä kulho esim. lautasella tai alumiinifoliolla. Pistä jääkaappiin hyytymään 4tunnista-yön yli. Laita tarjoilulautanen kulhon päälle ja kumoa rohkeasti Rössö lautaselle. Herkkua kahvin kera.