Kaalikääryleet ovat isännän kestosuosikki. Kyllä ne meille muillekin maistuvat, mutta aloite niiden tekoon tulee aina häneltä. Mjaa... miksiköhän? Niissä on minusta melkoinen työ, mutta aina kun saa niitä tehtyä, ei kaduta. Teen kääryleistä aina melko suuria. Monissa ohjeissa käsketään täytettä laittamaan noin ruokalusikallinen, minäpä laitan 2-3 ruokalusikallista.  Suurehko  valkokaali (suipon mallinen) ja runsaasti täytettä.

1 iso valkokaali

vettä, suolaa

täyte:

1 dl korppujauhoja (gluteenittomia)

2 dl kaalin keitinlientä

n. 450 g sika-nautajauhelihaa

4,5 dl hienonnettuja kaalinlehtiä

1 iso sipuli

1 dl puuroriisiä

2 3/4 dl vettä

3 tl suolaa

3 tl meiramia

vajaa 1/2 tl valkopippuria

vajaa 1/2 tl mustapippuria

3 rkl siirappia

päälle: 5 rkl siirappia

haudutisliemi: 4 dl keitinlientä + 1 kasvisliemikuutio

Keitä kaali suolalla maustetussa vedessä kanta ylöspäin. Irroita lehtiä sitä mukaa kun pehmenevät. Pienet sisälehdet hienonnetaan täytteen jatkeeksi. Korppujauhot turvotetaan keitinliemessä isossa kulhossa. Lisää puolikypsät suurimot, jauheliha, hienonnetut kaalinlehdet ja sipuli, sekä mausteet ja siirappi.Täytteen tulee olla hyvin maustettua ja löysähköä. Jos tuntuu kuivakalta, lisää keitinlientä.

Pehmitettyjen kaalinlehtien lehtiruotia ohennetaan ja lehdet levitetään puhtaalle pöydälle.  Lehdille nostetaan 2-3 rkl täytettä. Ota kuitenkin huomioon lehden koko, jotta saat sen hyvin kiinni täytteen kera. Kääri lehdet paketiksi ja laita voideltuun uuninpannuun. Päälle valutetaan siirappia antamaan väriä ja makua. Kääryleitä kypsennetään aluksi 225 asteessa. Kun kääryleet ovat ruskistuneet molemmilta puolilta (käännä ne), lisää haudutusliemi. Alenna 175 asteeseen ja jatka kypsentämistä noin tunti. Tästä annoksesta tulee iso uunipannullisnen. Voit pakastaa mitä jää yli. Pakastamisesta ei ole maulle haittaa.

Nauti puolukkasurvoksen/hillon ja perunoiden/muussin kera.