Keväällä söin punajuurikeittoa olan takaa eräänä viikonloppuna. Olimme käymässä Vanhassa Valamossa Laatokalla. Vaalimaan tullissa alkoi sopan syöminen. Keliaakikkona minusta se oli turvallinen valinta. Laatokalla sitä tarjoiltiin alkukeittona ainakin pari kertaa. Olen aina pitänyt borssista. Joskus sitä kokataan lihaan, joskus nakkiin, ja joskus sitä voi syödä täysin kasviksena. Nammm. Oikeaoppisesti soppaan kuuluu reilu tujaus smetanaa. Nyt laitoin raejuustoa, sitä kun saa laktoosittomanakin ja on kevyempää.

1 1/2 l vettä

2 kasvisliemikuutiota

1 sipuli

4 punajuurta

2 porkkanaa

1/2 kg kaalia

2 tl suolaa

1 tl meiramia

(1 tl etikkaa)

(10 nakkia) jos et laita, saat kasviskeiton

smetanaa, tai esim. raejuustoa

Raasta sipuli, porkkana ja punajuuret. Hyvänä apuna esim. yleiskone, jos sellaisen omistat. Suikaloi kaali. Keitä kasvisliemessä kasvikset kypsäksi. Mausta. Lisää nakkipalat ja kuumenna vielä. Tarjoa smetanan tai raejuuston kera.