Näitä kääryleitä olen tehnyt monenlaisiin juhliin. Aikaa pitää varata lähes koko päivä, jos näitä väsäilee yksin.  Seurassa näitä on mukava tehdä. Aika kuluu rupatellen. Tämä on perheemme yksi klassikko herkku. Namm! Täytteenä on kasvistäyte. Oman valinnan ja mieltymyksen mukaan voi tehdä vaikka lihaversion. Hyvin samantyyppisellä täytteellä kuin nämä, olen Kreikassa ja välimerenmaissa näitä syönyt.

Juhlien jälkeen, kun kääryleitä oli enää kourallinen, kuopus innostui niistä. Hän meni aurinkoon, pisti silmät kiinni ja herkutteli. Hetken kuluttua hän tuli takaisin ja sanoi, että olo oli kuin etelässä. Aurinkoa, lämpöä ja viininlehtikääryleitä! =) Halpa etelänmatka siis!

Alla olevat kuvat julkistan Pikku-Rouvan luvalla. Hän oli aivan ihana apu tässä puuhassa. Kiitos!!!

Tässä lehtiä leviteltynä voipaperin päälle. Täytettä lusikalla päälle, ikäänkuin kaalikääryleisiin. Viininlehdissä on paljon laatueroja. Itse olen kokeillut usean eri maan lehtiä. Kreikkalaiset tuntuvat parhailta, suosittelen.

Huomatkaa Pikku-Rouvan tarkkaakin tarkempi ilme! =) Tässäpä me molemmat! Alemmassa kuvassa kääryleet pellille leviteltyinä. Kyseisestä annoksesta tuli reilut 200 käärylettä.

Ohjeella tullee n. 70-100 käärylettä:

2 n.450 g viininlehtiä tölkissä

4 dl puuroriisiä

2 sipulia

oliiviöljyä

8 rkl pinjansiemeniä

8 rkl rusinoita

8 dl kasvislientä (käytän reformikeskuksen luomua)

mustapippuria

maustepippuria

minttua ja oreganoa (tuoreena tai kuivattuna)

hiven sokeria

vuokaan: vettä, 1 sitruunanmehua ja oliiviöljyä, niin että nestepinta on lähes kääryleiden yläpinnalla vuoassa

Tee täyte:

Kuullota hienonnettu sipuli tilkassa öljyä.  Pinjansiemenet, riisi ja rusinat lisätään. Sekoitellaan ja annetaan öljyn imeytyä riisiin. Lisää kasvisliemi, musta- ja maustepippuri.  Hauduta kannen alla kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Hienonna tuoretta / kuivattuja yrttejä ja sekoita. Anna täytteen jäähtyä.  Pyöristä makua hitusella sokeria.

Viininlehdet asetellaan esim. voipaperin päälle lehdet "takapuoli ylöspäin" yksitellen. Jos on repaleisia lehtiä voit paikkailla toisilla repaleisilla. Nostele keskelle reilu teelusikallinen täytettä. Suljetaan kuten kaalikääryleet. Lado kääryleet vieriviereen öljytylle uuninpannulle. Voit hiukan kiristää rivejä työntämällä niitä varovasti kasaan. Päälle kaadetaan puristettu sitruunanmehu, vesi ja oliiviöljy valutellen koko komeuden päälle. Nestettä saa olla vajaa rullien korkeus. Päälle folio, jotteivät kuivu.

Riippuen lehtien paksuudesta ja omasta mieltymyksestä, paistetaan 150-175C.1-2 tuntia folion alla. Ota folio varovasti pois, ettet saa höyryjä kasvoillesi.