Tämä on vakiohje kaalikääryleisiin, joita teen. Tällä kerralla ostin (olen ostanut jo tänä syksynä muutamia) ns. käärylekaalin. Malliltaan se on huomattavasti matalampi, mutta laakeampi kuin perus kaali. Lehdet valtavat. Kääryleistä tuli myös valtavia.

Jos ostat valmiina kääryleitä (siis keliaakikko), muista tarkistaa, että ovat riisiin tehtyjä. Markkinoilla on ohraan tehtyjä kääryleitä paljon myynnissä.

Muussin avecina, NAM!

 

1 iso valkokaali

vettä, suolaa

täyte:

1 dl korppujauhoja (gluteenittomia)

2 dl kaalin keitinlientä

n. 450 g sika-nautajauhelihaa

4,5 dl hienonnettuja kaalinlehtiä

1 iso sipuli

1 dl puuroriisiä

2 3/4 dl vettä

3 tl suolaa

3 tl meiramia

vajaa 1/2 tl valkopippuria

vajaa 1/2 tl mustapippuria

3 rkl siirappia

päälle: 5 rkl siirappia

haudutisliemi: 4 dl keitinlientä + 1 kasvisliemikuutio

Keitä kaali suolalla maustetussa vedessä kanta ylöspäin. Irroita lehtiä sitä mukaa kun pehmenevät. Pienet sisälehdet hienonnetaan täytteen jatkeeksi. Korppujauhot turvotetaan keitinliemessä isossa kulhossa. Lisää puolikypsät suurimot, jauheliha, hienonnetut kaalinlehdet ja sipuli, sekä mausteet ja siirappi.Täytteen tulee olla hyvin maustettua ja löysähköä. Jos tuntuu kuivakalta, lisää keitinlientä.

Pehmitettyjen kaalinlehtien lehtiruotia ohennetaan ja lehdet levitetään puhtaalle pöydälle. Lehdille nostetaan 2-3 rkl täytettä. Ota kuitenkin huomioon lehden koko, jotta saat sen hyvin kiinni täytteen kera. Kääri lehdet paketiksi ja laita voideltuun uuninpannuun. Päälle valutetaan siirappia antamaan väriä ja makua. Kääryleitä kypsennetään aluksi 225 asteessa. Kun kääryleet ovat ruskistuneet molemmilta puolilta (käännä ne), lisää haudutusliemi. Alenna 175 asteeseen ja jatka kypsentämistä noin tunti. Tästä annoksesta tulee iso uunipannullisnen. Voit pakastaa mitä jää yli. Pakastamisesta ei ole maulle haittaa.

Nauti puolukkasurvoksen/hillon ja perunoiden/muussin kera.

Kuvassa pieni Apulainen sovittamassa tulevaa nuorisomuotia, luomuosastolta! =)