Mussakkaa olen tehnyt kuten tällä kerralla, pelkästään munakoisoista, tai joskus olen käyttänyt osaan perunaa. 

2 munakoisoa

jauhelihakastike:

500 g jauhelihaa (naudan tai lampaan tai molempia)

1 sipuli

400g tomaattimurskaa

2 valkosipulin kyvttä

1 rkl punaviinietikkaa ja hieman vettä(yht 1/2dl) tai punaviiniä

suolaa, pippuruia, (kanelia ripaus, on ehdottomasti tässä hyvä!)

yrttejä (timjami, oregano, rosmariini)

valkokastike:

50 g voita

vajaa 1 dl vehnäjauhoja (minä käytin semperin hienoja jauhoja, jolloin suurustuminen on nopeampaa)

7 1/2 dl maitoa

1 dl voimakkaan makuista juustoraastetta

 valkopippuria, muskottipähkinää, (suolaa)

1/2 dl korppujauhoja (minä laitoin gluteenittomia korppujauhoja)

1 dl juustoraastetta

 

Poista munaloisoista kannat (tai kuori perunat) ja viipaloi ne pitkittäin n. 1/2cm paksuiksi viipaleiksi. Suolaa viipaleet ja anna seistä ainakin 1/2 tuntia. Kuivaa painellen pinnalle tihkunut kitkerä suolaneste pois. Sivele palat öljyllä ja aseta kuumalle uunipannulle ylälämpöön, kunnes pehmenevät, ruskistuvat ja lakastuvat n. 20-30 min. Jäähdytä.

Valmista jauhelihaksetike ruskistamalla jauheliha ja lisää muut aineet. Hauduta hetki.

Valmista valkokastike. Sulata voi kattilassa, lisää jauhot ja sekoittele hetki. Lisää kuuma maito kahdessa erässä ja sekoita koko ajan voimakkaasti. Lisää mausteet ja juustoraaste.

Voitele uunivuoka ja ripottele pohjalle korppujauhoja. Kokoa mussakka voideltuun uunivuokaan kerroksittain. Alimmaiseksi munakoisoja, sitten lihakastiketta, väliin korppujauhoja ja juustoraastetta, uudelleen munakoisoja ja lihakastiketta. Levitä pinnalle valkokastike.