Vas. tavallista ja oikealla gluteenitonta.

Kun ryhdyn lasagnen tekoon teen samalla sitä tavallisena ja gluteenittomana. Jauhelihakastike on sinällään gluteenitonta ja valkokastikkeen teen glut. jauhoihin. Sitä ei "taviksetkaan" huomaa. Sitten vain eri vuokiin ladataan kastikkeita ja lasagnelevyjä vuorotellen. Ainakin osa ruoista paistuu samalla. Meillä joudun yhden glut. vuoan paistamaan erikseen. Satsin teen 2x. Jos lasagnea jää yli, se on helppo ottaa pakkasesta kiiruspäivinä. Ohje on ihan perusohje ja otettu Kotiruokakirjasta.

Vinkkinä sanottakoon, että suorakaiteen mallinen vuoka on hyvän mallinen. Pyöreäänkin olen monesti tehnyt,mutta sitten saakin taiteilla lasagnepalojen kanssa kuin mosaiikkitaiteilija.Nauru Rasvan määrää voi säädellä jauhelihan, juuston ja maidon rasvaisuudella.

Tässä sarjatyönä lasagnen tekoa. Gluteenittomat paistan vanhoissa leipävuoissa.

Ohje siis 2x. Jos on pieni perhe (tai sinkku) voi toki tehdä 1/4 annoksenkin, mutta kun hommaan ryhtyy, kannattaa pakastaa!

JAUHELIHAKASTIKE:

4 sipulia

1 kg jauhelihaa

3 prk tomaattimurskaa

4 dl lihalientä (4dl vettä+1lihaliemikuutio, joka gluteeniton)

10 valkosipulinkynttä

4 tl basilikaa

1 tl mustapippuria

3 tl paprikajauhetta

VALKOKASTIKE:

100 g rasvaa

1 1/2 dl vehnäjauhoja (minä käytin semperin glut. hienoja jauhoja)

2 L maitoa (minä käytin laktoositonta)

1 tl suolaa

300-400 g emmemtal tai parmesanjuustoa (käytin 17% emmemtaalia)

250+250g lasagnelevyjä (tavis+glut.) Joskus tavall.paketista menee enemmänkin

Kuori ja hienonna sipulit. Ruskista jauheliha ja sipulit kevyesti. Lisää tomaattimurska, lihaliemi ja mausteet. Anna seoksen kiehua  noin puoli tuntia välillä sekoittaen. Kun seos saa kiehua, nestettä poistuu ja kastike menee hieman kasaan.

Valmista valkokastike: Sulata rasva, lisää jauhot ja anna kiehahtaa. Lisää maitoa vähitellen (vatkaa aluksi vispilällä) koko ajan sekoittaen. Keitä kastiketta hetki (jos glut. annetaan vain kiehahtaa).Mausta kastike ja lisää juusto.

Voitele laakea uunivuoka ja laita pohjalle jauhelihakastiketta. Levitä lasagnelevyjä vieriviereen lihakastikkeen päälle. Levitä seuraavaksi valkokastiketta. Tee samanlaisia kerroksia 3-5 riippuen vuoan koosta. Levitä päälimmäiseksi liha ja valkokastiketta.

Ripottele pinnalle juustoraastetta ja kypsennä 175C uunin alaosassa 40-45 min. Tarjoa salaatin kera.

Ja jälkikäteen sanottuna:" Kun saa tätä syödä, on olo ähky".