Vahingosta viisastuu, sanotaan! Alkuperäisessä ohjeessa käsketään laittamaan 2 sitruunan mehu paistokseen. Minä tein työtä käskettyä, enkä ajatellut sen kummemmin, kunnes olin mehut hutkaissut kiisselin joukkoon. Mies sanoi maistaessaan, että tukkahan (se olematon, hih Silmänisku) tästä nousee ylös. Ohje on Englantilaisesta (Hamlyn all colour cook book, 1970) 1971 suomeksi julkaistusta kirjasta Värikäs keittokirja.

No, muutamia päiviä välissä, ja uusi yritys. Nyt on tortussa mielestäni maut kohdillaan. Nammm. Vaikka pohjaan ei tule kohotusainetta, on tämä myös gluteenittomana pohjana oikein hyvä! Tortussa sitruunakiisseli on valuvaa, eli jos haluat paksumpaa, lisää maissijauhojen määrää hieman.

Tämä maistuisi pääsiäispäivän jälkkäriksi hyvin.

125 g margariinia (minä käytin laktoositonta)

1/2 sokeria

3 semperin hienoa jauhoseosta tai vehnäjäuhoja

1 munankeltuainen

2 rkl vettä

Sitruunakiisseli:

2 suuren sitruunan kuori ja vähän sit. mehua (luomuviljelty paras)

3 dl vettä

1 dl sokeria

2 rkl maissijauhoja

2 munankeltuaista

Marenki:

3 valkuaista

1 1/2 dl sokeria

Vaahdota murotaikinan rasva ja sokeri, lisää jauhot ja munankeltuainen. Vettä lisätään ainoastaan sen verran että taikinasta tulee notkeaa. Älä vaivaa taikinaa yhtään enempää kuin on välttämätöntä. Vuoraa matala vuoka halk. 20cm murotaikinalla.Tee reunat korkeiksi. Laita vuoka jääkaappiin 20 min. Paista uunissa 225C, n. 15 min.

Raasta kiisseliä varten sitruunoiden kuori ja purista mehu (mausta huolella). Sekoita kattilassa sitruunankuoriraaste, vesi, munankeltuaiset, sokeri, maissijauhot. Vatkaa niitä kasarissa liedellä koko ajan, kunnes sakenee. Jäähdytä ja hämmennä silloin tällöin. Mausta sitruunanmehulla, aloita varovasti 1 rkl:lla.

Vatkaa marenkia varten valkuaiset vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä, koko ajan vatkaten. Kaada kiisseli hieman jäähtyneeseen paistopohjaan. Nostele marenki lusikalla tai pursota kiisselin pinnalle. Paista 175C joitakin  minuutteja, niin että marenki hyytyy.