Tärkeää tietoa gluteenittomasta kokkailusta.

Alla jäätulppaaneja. "Tilataideteos" pihallamme. Kuva illalla otettu, ja jkv epätärkka.

- Gluteenia on mm. vehnässä (teollisesti käsitelty tärkkelys käy usiemmille keliaakikoille), rukiissa, kaurassa (puhdas kaura käy joillekkin) ja ohrassa (myös ohrantärkkelys on kielletty)

- Ota aina puhtaasta margariinirasiasta leivälle, ruoanvalmistukseen, tai leivontaan. Meillä on kaksi margariinirasiaa avattuna. Toisen päällä lukee Mama&........ ja toisen päällä lukee Tavikset. Kirjoitan aina paksulla tussilla, niin väsynytkin silmä erottaa.

- Hyvinkin pieni määrä esim. korppujauhoja tai leivänmuruja saattaa saada herkän keliaakikon todella sairaaksi. Vaikka sairaudentunnetta ei tulisikaan, pienikin määrä gluteenia rikkoo suolinukan ja siten tulee jopa kuukausien mittainen vitamiinien aineenvaihduntahäiriö.

- Puhtaalle leivinpaperille gluteenittomat, tai sellaiselle, jolla on paistettu gluteenitonta. Tavikset voivat käyttää meidän vanhoja.Hymy

- Gluteenitonta leipää eikä muitakaan tuotteita ei saa laittaa "tavisten" leikkuulaudalle. Jos esim. kippaat gluteenittoman kakun leivinlaudalle, jolla on leikattu leipää, ei kakkua enää voi gluteenittomaksi kutsua. Siihen on silloin tullut kontaminaatio.

- Sekoittaessasi esim. tavallista ja gluteenitonta kastiketta, tulee olla huolellinen. Molempiin OMAT välineet. Lettutaikinaa otetaan siis myös eri ottimilla. Ota jauhoja aina puhtaalla desimitalla, ja ota sokeri puhtaasta pussista, jos olet vehnäjauhosella mitalla kuokkinut ennestään!

- Ole huolellinen kulhojen ja vatkainten yms. puhtaudesta.

- Leipoessani gluteenittomilla ja tavallisilla jauhoilla, leivon poikkeuksetta aina ensin gluteenittomat, ettei jauhopöly yms. taikinanjämät tule meidän taikinoihin. Silloin voin leipoa samoilla kulhoilla ja välineillä ilman välipesuja.

- Tarkista mikä käy kenellekkin. Esim. minä käytän jonkinverran vehnäntärkkelyksestä tehtyjä jauhoja ja puhdasta kauraa luontaisesti gluteenittoman rinnalla. Siis PUHDASTA KAURAA, en esim. Eloveenaa. Puhdas kaura on sopimusviljelijöiden tuottamaa ja he sitoutuvat siihen etteivät aja myllyissään esim. ohraa tai ruista. Joku keliaakikko voi olla niin herkkä, että pieni murunen vehnäntärkkelystä voi aiheuttaa kurjat oireet. Näin esim. ihokeliaakikoilla (dermatitis herpetiformis).

- Sanonta kotimaiset viljat on harhaanjohtava. On sama onko vehnä tai ruis kasvanut suomessa tai Italiassa. Italialainen durumvehnä sisältää jopa reilusti enemmän gluteenia kuin suomalainen vehnä.

- Ole huolellinen; mauste-ja salaattikastikkeet, sipsit, suklaat, tuorejuustot ja monet, monet muut, yllättävätkin asiat saattavat sisältää vehnää/gluteenia. Esim. HP-kastikkeessa on ruista. Keliaakikko on ETIKETTITIETOINEN! Cool

- Keliakia ei ole allergia vaan suolisairaus, jonka gluteeni aiheuttaa. Se voi olla perinnöllinen, kuten minulla, tai ns. mutaation kautta tullut. Monet vilja-allergiset voivat käyttää luontaisesti gluteenitonta ruokavaliota, jota osa meistä keliaakikoistakin käyttää. Luontaisesti gluteeniton tarkoittaa viljoja, jotka luontaisesti eivät gluteenia sisällä.  Esim tattari, maissi, hirssi, riisi, yms.

- VAS. VIERESSÄ OLEVASSA LUETTELOSSA: GLUTEENITON LEIVONTA/RUOAN VALMISTUS     on luettelossa millaisia jauhoja ja mihin tarkoitukseen ovat minusta hyviä. Listalta puuttuu jauhoja, joita en ole kokeillut.

- Ruokavalio on vajaa 50 euroa kalliimpi kuin tavallinen /kk. Lisänä laktoositon, jos siihe on tarve.

- Kela antaa 21euroa/kk ruokavalioon tukea, joka on mielestäni aika pieni korvaus.

- Myös sosiaalinen ulottuvuus kuuluu asiaan. On aikasen ikävää olla esim. ravintolassa ja tarjoilija: a) sanoo, että ei tässä mun mielestä ole gluteenia, b) huutaa kovalla äänellä täydessä salissa, että kenellehän tuli gluteeniton, c) maksat monesti tästä lystistä suuremman hinnan, tai d) KATSELET VIERESTÄ KUN MUUT SYÖVÄT!

- Keliakiaa oli todettu vuoteen 2007 n. 25.000 henkilöllä.

- KELIAKIALIITTO (linkki oikealla alempana) ON TEHNYT PALJON KEILAAKIKOIDEN ETEEN. Jos et ole jäsen, ryhdy jäseneksi!

- Kaiken tämän päätteeksi gluteeniton kokkailu on kivaa!