Muussin tekeminen on mielestäni taidetta. Jos joskus on tullut tehtyä pakaste- tai jauhomuussia, on pettymys saattanut olla kamala. Jokainen tekee hiukan erilaista ja perunalajikekin vaikuttaa ratkaisevasti lopputulokseen.
Siispä tässä omia vinkkejäni:
- valitse kaupasta jauhoisia lajikkeita (yleensä merkitty jauhoinen, kiinteä, yleis tms.)
- kuori perunat ohuelti kunnon kuorimaveitsellä
- jaa perunat lohkoihin (itse jaan ne 8:n osaan) ja laita samantein kylmään veteen
- keitä perunat kypsiksi ja kaada lähes kaikki vesi pois
- itse laitan tämän jälkeen kattilan tiskialtaaseen (lyhyt kun olen, helpompi jatkaa toimia, eikä roiskuminen ole vaaraksi)
- kuumenna maito lähes kiehuvaksi
- laita margariinia (tai voita), suolaa ensin jkv., ja kuuma maito perunoiden päälle
- ota sähkövatkain ja vatkaa muussi kuohkeaksi
- maista onko maku kohdillaan, lisää suolaa, rasvaa tai maitoa, jos makustuu siltä
- itse pyörittelen muussin makua suussa (niinkuin viininmaistajat tekevät) ja mietin onko maku täyteläinen vai hapokas.
Kommentit