No niin! Tässä on dontisit, niinkus ekaksi kirjoitusvirheen kera kirjoitin. Tarkkasilmäinen Ent-tu onneksi oikaisi asian! Kiitos! 

Jos teet tavallisia ja glut., tee ensin kontaminaation välttämiseksi gluteenittomat! Ruokaöljyssä, jossa paistetaan kaikenlaista, piilee keliaakikoille vaara!!! Älä käytä tavisten (vehnäjauhoja, korppujauhoja tms.) paistamisen jälkeen enää rasvaa!

 

1/2 l maitoa (Käytin laktoositonta)

1 hiiva

reilu 1 rkl psylliumimjauhetta

1 1/2 tl suolaa

3-4 tl kardemummaa

2 munaa

2,5 dl sokeria

(1rkl sitruunanmehua)

reilusti vajaa 1 kg gluteenittomia jauhoja (sunnuntain vaaleita jauhoja, voi käyttää myös semperin hienoja)

150 g margariinia

rypsiöljyä paistamiseen (jos teet glut. ja tavallisia, paista öljyssä aina glut. ensin, ja vasta sitten tavisten)

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita hiiva maitoon ja siihen hyvin vatkaten psylliumjauhe. Anna levätä 10min, että psyllium turpoaa. Lisää kardemumma, suola, sokeri ja munat. Lisää suurin osa jauhoista ja vaivaa/sekoita yleiskoneella. Kun taikina alkaa olla melko jämäkkää, lisää huoneenlämpöinen margariini. Lisää vaivaten niin paljon jauhoja kunnes taikina juuri ja juuri ei enää tartu sormeen. VÄLTÄ LAITTAMASTA LIIKAA JAUHOJA, muuten tulee kuivia, eivätkä välttämättä kohoa hyvin.

Gluteenitonta taikinaa ei kohoteta kuin kerran, eli nyt ei vielä kohoteta. Jaa taikina kahteen osaan. Ota toinen pöydälle. MUOTOILE käsin pötkö, älä pyörittele pötköksi. Jaa taikina paloiksi ja pyörittele palat palloiksi hellävaroen.Tee palloihin jauhoitetuilla sormella reikä ja suurenna varovasti pyörittäen sitä suuremmkaksi. Laita pellille kohoamaan ja liina päälle.

Kun donitsit on kohonneet, laita ne kuumaan öljyyn paistumaan. Jätä reilusti kohoamisvaraa!

 PIDÄ KANSI AINA ÖLJYKATTILAN VIERELLÄ. TULI VOI LEIMAHTAA ÄKISTI JA LEVITÄ LIESITUULETTIMEN/HORMISTON KAUTTA LAAJALLE!